Wil je parels of edelsteenkralen knopen of gewoon rijgen? Maar welk draad heb je dan nodig? Lees gauw verder.
Een paar weken geleden probeerde ik iets nieuws uit. Werken met Griffin draad. Ik had nog prachtige aquamarijn kralen liggen en zocht daarbij mooi Turquoise Griffin draad. Dit zou de prachtige kleur van de aquamarijn kralen versterken. Ik had geen idee dat er zoveel verschillende maten en materialen Rijgdraad bestonden!
Er blijkt geen standaard maat draad geschikt voor alle kralen. Eigenlijk ook wel logisch, want bijvoorbeeld niet alle 5mm kralen hebben ook eenzelfde formaat boorgat. Bovendien zijn de boorgaatjes van parels meestal kleiner dan die van andere kralen. Voor edelsteen kralen heb je dan ook vaak dikker draad nodig. Het is dus altijd even zoeken naar de juiste dikte Griffin draad. Met dit superhandige Griffin sample pakket van 21 kaartjes zijde heb je allerlei kleuren en diktes in huis. Handig om even te kijken welk Griffin draad perfect aansluit op de kralen die je gaat gebruiken!
De maat van Griffin draad
De ervaring leert dat je voor enkel rijgen of enkel knopen vaak met Griffin draad no. 6 of 7 goed zit. Voor dubbel rijgen en draad knopen is no. 2 of 3 heel gangbaar. Maar … er zijn niet voor niets zoveel verschillende diktes Griffin draad!
Check de tabel om de juiste maat Griffin draad bij jouw parels of edelsteenkralen te kiezen.
Knopen met een enkele of dubbele draad?
Het één is niet beter dan het ander. Het is meer een persoonlijke voorkeur. Begin je net met draad knopen, dan is dubbel knopen makkelijker. De knoopjes zitten altijd strak als je hem gewoon knoopt (zoals met je veters). En er is nog een voordeel bij knopen met een dubbele draad. Knapt er één draadje van je sieraad door slijtage, dan is er altijd nog een ander draad die blijft zitten en er voor zorgt dat je parels of edelsteenkralen niet om je oren vliegen. Voor enkele knopen heb je minder dik draad nodig. Het vereist echter wel wat meer techniek. Door het draad mooi aangesloten te houden op je kralen en de knopen strak en netjes te maken met een pincet, heb je minder wrijving. Het draad,zal in principe, langer meegaan.
De juiste soort Griffin draad
Griffin draad is er niet alleen in verschillende maten. Het is er ook in verschillende soorten.
Zo is er het Griffin High Performance draad. Dit heeft mijn persoonlijke voorkeur. Het knoopt heerlijk en heeft aan beide kanten een rijgnaald. Super handig. Alleen verkrijgbaar in wit.
Natuurrijke zijde draad is een luxe en authentiek draad. Het wordt al tientallen jaren gebruikt en heeft vrijwel geen rek in zich. Het laat zich gemakkelijk strak knopen. Let wel op dat je niet té strak knoopt, want dan valt je snoer minder mooi. Met veel oefening en ervaring krijg je het mooiste resultaat met dit zijde draad.
Nylon draad is net even sterker dan zijde draad en heeft daardoor al snel mijn voorkeur. Nylon draad bevat veel rek. Daarom is het belangrijk dat je voordat je gaat knopen/rijgen het kaartje even helemaal afrolt en, stukje voor stukje (per 10 cm), even tussen je handen voorzichtig oprekt. Hiermee voorkom je dat, na het sieraad een tijdje te hebben gedragen, het draad alsnog gaat uitrekken en de knoopjes losser gaan zitten.
Reageer op dit blog