Voor wie de inleiding vorige week gemist heeft klik hier.
Vandaag wil ik het met jullie hebben over stenen. Iedereen kent wel de stenen waar je over loopt, de straatstenen, of stoepstenen. Gemaakt van beton of klei, door de mens. Maar daar wil ik het niet met jullie over hebben. Ik wil het hebben over de stenen gemaakt door de natuur. Iedereen kent wel de bekendste soort: de kiezelsteen.
Hij lijkt niet bijzonder maar als je kijkt hoe hij door de natuur is gevormd ga je er misschien wel anders over denken. Stenen zijn gemaakt van rottend materiaal dat al vele tienduizenden jaren diep in de grond zit. Door de druk, het gewicht van de grond wordt dit helemaal samengeperst. Zodra dit materiaal gaat samenklonteren ontstaan er mineralen.
Mineralen komen in bijna iedere stof voor op aarde. Zelfs ons lichaam heeft vitamines en mineralen nodig. Er is grote kans dat door een groepje mineralen een steen ontstaat, misschien zelfs wel een edelsteen.
Een rots is eigenlijk een hele grote steen. Zodra hier een stukje vanaf gaat en deze vele duizenden kilometers met de rivier wordt meegesleurd ontstaat er een kiezelsteen zoals deze.
Ik had het net al even over edelstenen. Je kent ze wel uit piratenverhalen waar er een schat is met goud en edelstenen zoals diamanten en smaragden. De hardheid van een steen bepaald hoe edel een steen is. De hardste soort is de diamant.
Soms zit je in de zandbak en zie je hoe de zandkorrels glinsteren. Het lijkt wel alsof er glas tussen zit. Dit is kwarts, je weet wel een samengeklonterd groepje mineralen. Als we nog duizenden jaren zouden wachten dan konden we zien dat hier bergkristal uit zou ontstaan. Die tijd hebben natuurlijk niet en daarom heb ik bergkristal meegenomen
Dit is eigenlijk niet meer dan een handje zand.
Afhankelijk van de soorten materialen ontstaan er hele mooie kleuren zoals bij deze steen de Lapis Lazuli.
Als je goed kijkt is het net of er goud in zit. Dit is geen goud maar Pyriet. Een andere soort die ik mooi vindt is Amethyst:
Dit is weer bergkristal maar dan met een beetje ijzererts wat voor de mooie paarse kleur zorgt. Ja en bergkristal was niets anders dan een handje zand weet je nog?
Weet je hoe oud de oudste steensoort is die we kennen? Nee? Dat is de meteorietsteen deze is zesenveertig honderd miljoen jaar oud.
Dus de volgende keer dat je een kiezel ziet of in het zand staat weet je hoe bijzonder dit is.
Ten slotte heb ik nog enkele bijzondere stenen meegenomen om jullie te laten zien.
Dit is citrien
Die naam kan ik makkelijk onthouden wat hij is geel en de naam lijkt op citroen
Dit is Jaspis
Ook makkelijk te onthouden Jas en Pis.
Trots klap ik en zeg dat hij een Piratenpannenkoek heeft verdient. Papa doe maar een gewone pannenkoek want een piratenpannenkoek is kinderachtig. Wil je dan ook een ijsje na? Ja maar wel eentje met discodip.
Mijn favoriete kleur is blauw deze vindt ik ook het mooiste bij de stenen. Toevallig zijn deze net binnen. Nieuwsgierig geworden naar mijn favoriete kleur steen klik dan hier.
Leuk dat je de tijd neemt om ons beter te leren kennen!
Nieuwsgierig wie ik ben klik dan hier en stel ik me aan je voor.
Wat enig. Erg leuk gedaan. Is vast op school ook goed ontvangen. Jong geleerd is oud gedaan.
Wat leuk gedaan! Echt heel goed!
super leuk en heel interesant