Direct naar de Parels uit onze kralengroothandel

Het is ruim 7 jaar geleden dat ik deze fantastische en boeiende uitleg over (zoetwater) parels van een zeer gewaardeerde klant kreeg. Ik vind ‘m zo geweldig en vandaar heb ik het verhaal op mijn blog geplaatst.

Zoetwaterparels

Nagenoeg álle parels zijn gecultiveerd, dat wil zeggen dat de mens het proces van het vormen van de parels opgestart heeft. Na de opstart doet de mossel het verdere werk. Hoe mooi een parel er uit ziet is dus bijna volledig afhankelijk van de mossel waarin de parel groeit. Een parel die puur in de natuur is ontstaan, is zeer zeldzaam en daardoor haast onbetaalbaar.

Verschil tussen zeeparels en zoetwaterparels

Een belangrijk verschil tussen zeeparels en zoetwaterparels is dat de zeeparels veel duurder zijn. Dit komt doordat er in een oester slechts 1, hooguit 2 zeeparels kunnen groeien. Zoetwaterparels daarentegen groeien met 30 tot 40 tegelijk in een mossel. Ook is de wijze waarop het inbrengen van de kern gebeurt – waaromheen het parelmoer groeit – op twee punten verschillend.

  1. Een zeeparel heeft een kraal, gemaakt uit de schelp van een Mississippi rivier schelp als kern. Daar omheen wordt de daadwerkelijke parelmoerlaag gevormd, die een dikte kan hebben van 0,5 mm tot 3 mm. De Chinese zoetwater parel heeft geen kraal als kern, maar is geheel van parelmoer. Hierbij wordt niet uitgesloten dat de Chinezen gevormde parels een beetje ronder maken en vervolgens weer in een andere mossel stoppen om verder te groeien. Feit blijft dat de parel alleen uit parelmoer bestaat.
  2. Het inbrengen van een kern voor de zeeparel is een uiterst minutieus werkje en wordt gedaan door Japanse experts, die gemakkelijk 1 miljoen Dollar per jaar verdienen. De oester kan aan een slecht uitgevoerde “operatie” doodgaan, of het implantaat afstoten. Chinese zoetwater parel mosselen zijn wat gemakkelijker te behandelen en dat wordt dan ook door de Chinezen op de parelfarm zelf gedaan.

parels

Klik op de bovenstaande foto als nieuwsgierig bent naar de Parels uit onze kralenwebshop.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Goed om te weten is dat na implantatie van de kern de oester of mossel niet vanzelf parelmoer gaat produceren. Daarvoor zijn namelijk nog een aantal mantel-tissue cellen nodig, dit zijn als het ware de lippen van de mossel of oester. Naast de kern worden er dus ook een aantal van deze cellen geimplanteerd. Bij de zoetwater parel wordt alleen een stukje van het mantel-tissue geïmplanteerd, omdat deze parels geen kern hebben. Wordt een eerder geoogste en mooi rond gemaakte parel teruggeplaatst in een mossel, dan wordt daarbij ook altijd een beetje mantel-tissue geimplanteerd. In China kun je je dat als volgt voorstellen: er is een lange tafel met aan iedere kant een rij Chinezen. Aan de ene kant zitten de Chinezen die van donorschelpen de lippen in microscopisch kleine stukjes snijden en aan de andere kant van de tafel zitten de Chinezen die deze stukjes met of zonder parel in de mossels stoppen.

Voor het toevoegen van de kern (of parel) en het mantel-tissue moeten de mossels open zijn. Hiervoor worden ze onder stromend water gehouden. Zodra ze een beetje open gaan wordt er een stokje tussen gestoken, waarna het weefsel met of zonder parel in het spierweefsel van de mossel gebracht wordt. Zodra alles erin zit worden de mossels per vier in een netje in het water gehangen. Hier blijven ze voor de komende 9 tot 12 maanden, waarna de parels geoogst worden.

Wordt er tijdens het inbrengen een fout gemaakt en komt het implantaat tussen de wand en de spieren terecht, dan zal de parel gaan vergroeien met de binnenwand van de mossel. Nauwkeurig werken is dus erg belangrijk.

Bij zeeparels is het proces grotendeels gelijk, alleen gaat het dan wat nauwkeuriger. Dit gebeurt in een laboratorium met operatiemateriaal en slechts een of twee implantaten. Daarnaast is bij zeeparels de groeitijd veel langer. Bij zoetwaterparels worden de mossels, na het implanteren, met rust gelaten totdat ze geoogst worden. Zee oesters daarentegen worden van tijd tot tijd uit het water gehaald en met behulp van een röntgenfoto gescreend of het proces nog naar wens verloopt. De oester kan namelijk zijn doodgegaan door het implementeren van de kern of de kern hebben uitgestoten. Gaat alles naar wens, dan wordt de oester weer in het water teruggeplaatst.

Het oogsten gaat bij zoetwater parels heel gemakkelijk. Ze snijden de mossels open en kijken wat het resultaat geworden is. Door het opensnijden sterft de mossel en worden zijn lippen als donor-materiaal voor nieuwe implantaties gebruikt. Bij zeeparels worden de oesters hergebruikt. Het eruit halen van een parel moet dus erg nauwkeurig en voorzichtig gebeuren om te voorkomen dat de oester sterft. Op het plekje waar de parel eruit gehaald is, wordt meteen een nieuwe kern gezet, ditmaal een maatje groter dan het vorige implantaat.

parels

Hoe onderscheid je echte parels van namaak?

Er zijn verschillende testen die je kunt doen om te onderzoeken of parels echt of namaak zijn. Allereerst de tandentest. Ga met je tanden langs een echte parel. Dit voelt steenachtig aan. Dat komt omdat het parelmoer “dakpansgewijs” opgebouwd is. Ga dan langs een nepparel. Deze voelt glad aan. Ook aan de temperatuur kun je beoordelen of een parel echt is. Echte parels voelen namelijk kouder aan dan nepparels. Daarnaast hebben echte parels een hoger gewicht.

Parels voelen dan wel hard aan, maar in feite is het maar een heel zacht materiaal. Als we de schaal van hardheid erbij nemen, dan staat op nummer 10 diamant. Dit is het hardste materiaal. Op nummer 1 staat talk, het zachtste materiaal. Op nummer 2 vinden we kalk en op nummer 3 de parel. Parels kunnen erg slecht tegen zuren en ruwe voorwerpen en beschadigen snel. Houd hiermee rekening als je parels in een sieraad draagt.

Klik hier voor de parels uit onze shop.

zoetwaterparels