In de loop der eeuwen heeft de aarde heel wat lagen aan rottend materiaal, mineralen en andere grondstoffen opeen gestapeld. Door de druk vormden zich heel langzaam samengeklonterde groepjes mineralen die we kennen onder de naam edelstenen. De bekendste is natuurlijk de Diamant. Koolstof dat door de jaren heen zo onder druk kwam te staan dat het vervormde tot een van de hardste materialen die er bestaan. Druk en samenklontering zijn twee kenmerken van edelstenen. Dat is ook de reden dat we ze veelal onder de grond vinden. Of langs rivieren en in de bedding van bergstromen, doordat water ze meegenomen heeft. Zoals in Idar-Oberstein in de Duitse Eifel, al heel lang een centrum van de edelsteenverwerking.
Naar de edelsteen kralen uit onze kralengroothandel.
Mineralen
Ons lichaam heeft iedere dag behoefte aan mineralen. Ze komen in zowat iedere stof die op aarde te vinden is voor. Zodra een groepje mineralen elkaar gevonden heeft en heeft kunnen samenklonteren, groeit de kans op het ontstaan van edelstenen. We weten dat er tegen de 3500 mineralen op aarde bekend zijn. Mogelijk zijn er zelfs meer omdat we nog niet alles ontdekt hebben. De kans dat een paar mineralen bij elkaar geraken en tot vorming van edelstenen over gaan, is dan ook redelijk groot. Zout is bijvoorbeeld een heel bekend mineraal. Wanneer zout met een of twee andere mineralen samentreft en het geheel onder eeuwenlange druk staat, vind je uiteindelijk een edelsteen.
Bergkristal
Er is een mineraal dat overal ter wereld te vinden is, namelijk Kwarts. Kwarts maakt deel uit van zand. Soms zie je hoe zand schittert, alsof er minieme stukjes glas tussen zitten. Dat is Kwarts en wanneer dit samenklontert, ontstaan edelstenen en komt er de helderste edelsteen op de hele wereld, Bergkristal, uit voort. Eigenlijk is het dus niet meer dan wat onderdelen uit een schepje zand die samen een groep vormen. Tegelijkertijd is het een onwaarschijnlijk mooi voorbeeld wat de aarde kan creëren.
Vorming edelstenen
Naast mineralen voegen zich andere stoffen bij zo’n groep en op die manier ontstaan edelstenen met een bepaalde kleur. Komen er ijzerertsmineralen in voor dan wordt de kleur paarsig en ontstaat er Amethist. Voeg je deeltjes fuchsiet toe dan ontstaan edelstenen met een groene kleur. Denk maar aan Aventurijn. Wanneer er sporen van andere mineralen of stoffen in geraken, kunnen edelstenen ook letterlijk veranderen. Zo kan een bergkristal veranderen in zwarte toermalijn en zorgt dennenhars voor de vorming van edelstenen die we kennen als barnsteen.
Namaak
In de loop der eeuwen heeft men van alles geprobeerd om edelstenen na te maken. Dat heeft natuurlijk met geld te maken. Helaas voor de kopieerders lukt het niet of nauwelijks een edelsteen na te maken. Dat komt door met de kracht waarmee de natuur de mineralen bijeen gedrukt heeft en met de niet te evenaren kans dat in een en hetzelfde stukje grond meerdere stoffen invloed uitoefenen op het vorming van de edelstenen. Zo vind je bijvoorbeeld drie edelstenen op een rij, die in dezelfde tijd op de zelfde plek zijn ontstaan en die toch geheel verschillend zijn. Eén steen is mooi en schoon van binnen, de ander herbergt een insect en de derde delen van een ander mineraal. Ook dat maakt edelstenen zo uniek. Waarschijnlijk zijn er op de hele wereld geen twee identieke edelstenen te vinden. Althans niet in de oorspronkelijke vorm waarin ze gevonden worden.
Ontstaan edelstenen
Er is nog een andere factor die bij de ontstaansgeschiedenis van edelstenen een rol speelt. Dat is de plek waar de edelstenen worden ‘samengesteld’. Verschil in temperatuur, droogte of vochtigheid, soort aarde en de diepte waar ze ontstaan, dragen bij aan de vorm en de hardheid die edelstenen krijgen. Een Bergkristal kun je, met wat geluk, in de Oostenrijkse bergen vinden. Terwijl je voor een Diamant diep onder de grond, zo’n twee kilometer diep, moet zien te komen om kans te maken er een te vinden. In Nederlandse mijnen vind je bijvoorbeeld wel veel kwartsachtigen, maar zeker geen Diamanten. Het vormen van een edelsteen is een uniek proces dat aan heel wat eisen moet voldoen en waarbij tijd een heel belangrijke factor speelt. Er bestaan geen ‘jonge’ edelstenen. Ze zijn in eeuwenlange noeste arbeid gevormd en dragen heel wat aan tijd en geschiedenis met zich mee.
Geneeskracht
Deze ontstaansgeschiedenis is de basis waarop de kracht en de geneeskracht van edelstenen berust. De kracht van moeder aarde die tot de vorming van dit unieke product geleid heeft, zit in de edelsteen opgesloten. Het is de kunst die kracht om te zetten in een positieve invloed, zodat ze je kan ondersteunen. Edelstenen bieden ons al sinds mensenheugenis een overvloed aan pracht, genot, kracht en vooral plezier. Zelfs als we beseffen dat het niet meer is dan samengeperste mineralen.
ik vind het goede info bedankt meer van dit is leuk