Maak je wel eens sieraden met het mooie pyriet- of git kralen? Dan is dit wel iets dat je moet weten. Het kan namelijk gebeuren dat pyriet en git spontaan uit elkaar vallen. Er rest dan niets anders dan een hoopje stof. Dit komt door de zuurstof uit de lucht, die de ijzer-atomen oxideert. Pyriet kan dus roesten. Bovendien wordt zwavel in pyriet onder invloed van zuurstof omgezet in zwavelzuur, waardoor ijzersulfaat kristallen ontstaan. Als de pyriet in kalksteen zit, zoals in de steengroeve in Winterswijk, vormen zich uit het zwavelzuur en de kalksteen witte gipskristallen.
Dit uit elkaar vallen van pyriet wordt ook wel de pyriet-ziekte genoemd. Het kan eenvoudig worden voorkomen door dit materiaal pyriet luchtdicht te bewaren. Ook kan op het kristal een heel dun luchtdicht laagje worden aangebracht. Heel veel mensen hebben zo hun eigen huismiddeltjes om pyrietziekte tegen te gaan. Wanneer je bijvoorbeeld lijm oplost in aceton en dat aanbrengt op het kristal, zal de aceton verdampen en blijft er een heel dun laagje lijm op de pyriet achter. Andere mensen zweren weer bij het impregneren met paraffine.
Voorkom het oxideren van pyriet- en Git kralen
Kralen van of met Pyriet kun je behandelen met Zapon, een specifieke lak op basis van nitrocellulose. Dit voorkomt oxidatie en zorgt ervoor dat de kralen mooi blijven. Er bestaan diverse varianten van dit product, opletten dus waar je het koopt en altijd eerst de bijsluiter lezen, er zijn namelijk ook varianten voor papier, hout en andere stoffen.
Voor Pyriet kralen uit onze kralen groothandel klik hier en voor de Git kralen klik hier.
Reageer op dit blog