De onweerstaanbare Carneool / Kornalijn kralen
Klik hier voor de Carneool / Kornalijn kralen uit onze kralengroothandel.
Carneool heeft een oranjerode tot bruinrode kleur. Ze is een Chalcedoon variëteit, die weer tot de kwarts groep behoort, en is doorschijnend tot ondoorzichtig met een matte glasglans. Ze is genoemd naar het latijnse woord ‘caro’ dat vlees betekent. De oud Nederlandse naam is ‘Kornalijn’ en eigenlijk wordt deze benaming nog steeds veel gebruikt door de ‘moderne’ Nederlander. De naam Kornalijn komt van de bruinrode Kornoelje kers,
Het ijzergehalte, dat in kleine onzuiverheden voorkomt, zorgt voor de mooie rode kleur. Door de steen te verhitten kan de kleur zich nog iets verdiepen. De steen vertoont vaak witte lijntjes of vlakjes, op die plekken wordt Carneool een zuivere kwarts. Ze kan ook zwarte vlekken bevatten, dit wijst dan op de aanwezigheid van Onyx, ook een kwarts soort. Ze is duidelijk familie van de Agaat. Als je de steen in het licht houdt, zie je meestal de lijnen, randen en banden die kenmerkend zijn voor de Agaat.
De geschiedenis
Carneool heeft een lang geschiedenis die begint bij de Egyptenaren en Mesopotamiërs.
Bij de oude Egyptenaren was ze populair en droeg de naam ‘bloed van Isis’. Isis is een egyptische godin die staat voor vruchtbaarheid, leven en dood en zij droeg een gordel van dit mineraal. Ook werd ze in de vorm van kleine amuletten meegegeven aan de doden. Door het warme klimaat in Egypte verdiepte de kleur naar een meer diepere tint, waardoor Carneool erg met bloed werd geassocieerd. Men dacht ook dat ze hielp tegen bloedziekten en bloedende wonden.
In dezelfde periode was ze ook erg populair in het oude Mesopotamië en ook daar werd ze gezien als een helende steen. Ze werd veel gezet in zegelringen en zegelrollen. Er zijn ook veel zegelringen en zegelrollen terug gevonden in beide gebieden en het oude Griekenland waarbij een Carneool gebruikt is.
Nieuwsgierig geworden? Klik hier om meteen door te gaan naar alle kralen!
De oud Griekse en Romijnse vrouwen vlochten bijvoorbeeld ook Carneolen kralen in hun haar of droegen haarbanden van dit mineraal. Rode stenen zouden namelijk goed helpen bij bloedende wonden en ontstekingen. Men zag deze steen als voorbeeld voor de genezende en warme werking van de zon.
In het Midden-Oosten werden gebeden in Carneool gegraveerd, dit zou een sterke bescherming geven tegen elk onheil. En de boeddhistische monniken in Tibet gebruikten de steen als helend tegen hoofdpijn.
Carneool in Europa
Hildegard van Bingen (1098-1179), een Duitse mystica heeft dit rode mineraal bekend gemaakt in Europa, zij gebruikte alleen de naam ‘Sarder’, een naam die je zo af en toe nog steeds hoort.
Later, in de 18e eeuw, dacht men dat een man die een ring met Carneool droeg, onweerstaanbaar zou zijn voor vrouwen. En misschien was dit ook wel zo. De Carneool op zichzelf is onweerstaanbaar, dus de man die hem droeg waarschijnlijk ook 😉
Carneool wordt gevormd in vulkanische en verweringszones en is vooral bekend uit India, Egypte en Saoedi-Arabië. Maar ze wordt op nog meer locaties gevonden zoals in Brazilië, de VS, Australië, Tsjechië, Duitsland, Rusland en Roemenië.
Werking
Ze zorgt voor een goede nachtrust met mooie dromen. Ze is bloedstelpend, desinfecterend en helpt bij menstruatie klachten. Ook zorgt ze voor een goede zwangerschap en een sneller herstel daarna. Op huidproblemen als pukkeltjes, acné, wratjes en rimpels heeft ze ook een zeer gunstige werking.
Elke kleur heeft ook weer zijn eigen werking. Zo heeft de bruine tint een goed effect op de luchtwegen, longen, heesheid, hoesten, bloedneuzen en wijkend tandvlees. De rode variant werkt goed voor mensen met een kort lontje, koorts, ontstekingen gepaard met koorts, menstruatiepijn, boedziekten en koude handen en voeten. De Oranje tint heeft de sterkste helende werking op de organen in de onderbuik. En als laatste, de gele tint werkt goed op de maag, lever, alvleesklier, darmen en huidklachten. Ook is ze de enige die werking heeft op reumatische klachten en zenuwpijn.
Ik vind de beschrijving van de stenen die jij geeft erg goed en interessant. Er zou eens een boekje van moeten komen met al die beschrijvingen. Groet Rixt.