Romeins glas heb je vast al eens gezien in een museum. In het Romeinse Rijk werden hier de mooiste potjes, vaasjes en schaaltjes mee gemaakt voor het bewaren van producten als olie, parfum, zalf en medicijndrankjes. Maar ook werd Romeins glas gebruikt om kralen voor sieraden mee te maken. Deze mooie glaskralen in diverse kleuren bestaan al meer dan 2000 jaar! Hoe worden Romeinse glaskralen eigenlijk gemaakt? En voor welke sieraden zijn ze geschikt? Je leest het in deze blog.
Sieraden voor dames in het Romeinse rijk
Even een stukjes geschiedenis: Het Romeinse Rijk was oorspronkelijk een stadstaat op het Italisch schiereiland. Vanaf de zesde eeuw voor Christus groeide het uit tot een rijk van zo’n zes miljoen vierkante kilometer. Het bestond toen uit alle landen rond de Middellandse zee.
In deze tijd waren dames al graag goed gekleed. De kleding werd gecombineerd met de mooiste sieraden en kettingen. Vaak zelfs meerdere sieraden tegelijk. De vooraanstaande burgers hadden de luxe om te kiezen voor edelmetalen, (half)edelstenen en parels. Maar liever kozen ze voor Roman glass, ook bekend als Romeinse glaskralen. De reden? Glaskralen waren er toen al in de mooiste kleuren!
Waar is Roman glass van gemaakt?
Romeinse glaskralen worden gemaakt van verpulverd kristalkwarts. Dit wordt gemengd met zand, kalium, natriumcarbonaat en gekleurde metalen. De metalen zorgen voor de mooie kleur. Wanneer je koper toevoegt, krijg je prachtige blauwgroene kleuren in het Romeinse glas. Door te spelen met de hoeveelheid koper, kunnen er kleuren ontstaan van lichtblauw tot donkergroen.
De toevoeging van andere stoffen, zorgt ervoor dat de glaskralen op een andere manier kleuren. Wil je diepblauwe glaskralen? Dan wordt er kobalt toegevoegd. Voor geelachtige kleuren wordt gebruik gemaakt van Mangaanerts en witte Roman glass kralen ontstaan door het toevoegen van antimonium. Een toevoeging van ijzer zorgt voor glaskralen in verschillende kleuren zoals lichtblauw, groen, bruin of diepzwart.
Roman glass is honderden jaren begraven geweest. Vochtigheid en zuren uit de grond zorgen hierdoor voor een mooi iriserend kleurenspel op de glaskralen. Deze glinstering van regenboogkleuren en de opaalglans van de Romeinse glaskralen, is ontstaan door het vergaan en verteren van het glas. De natuurlijke en verweerde kleuren patina-deeltjes maken de glaskralen extra aantrekkelijk en speciaal.
Sieraden maken met Romeinse glaskralen
Wil je zelf sieraden maken met Roman glass? Wij hebben bijzondere kralen en hangers toegevoegd aan onze collectie. Dit kostbare materiaal is prachtig om een halssieraad of armband mee te maken. Geen kraal is exact hetzelfde. Elke streng varieert een beetje in grootte en vorm. Zo maak je altijd een uniek sieraad.
Dank voor deze info betreffende deze bijzondere kralen,
heel informatief, net zoals veel andere blogs van jullie,
ik kijk al uit naar de volgende,
groetjes,
Sophie Petersen
Dat is leuk te horen, dank je wel!!