Direct naar de Parel(s) uit onze kralengroothandel.

“Het is een pareltje”, zegt men wel eens over dingen die uitzonderlijk mooi en goed zijn. De parel is in onze taal een symbool geworden voor klasse en schoonheid. Dat is niet voor niets zo: naast het feit dat parels prachtig en tijdloos zijn als sieraad, waren ze vroeger ook nog eens bijzonder zeldzaam. Sinds we parels kunnen kweken, hebben ze weliswaar iets van hun zeldzaamheid, maar niets van hun schoonheid verloren.

Hoe een parel ontstaat

Parels kunnen ontstaan door een natuurlijke reactie in bepaalde mossels, die de binnenkant van hun schelp met parelmoer bekleden. Dit parelmoer wordt gemaakt door de mantel van de mossel, het omhulsel van het diertje in de schelp. Soms komt er een hard deeltje in de schelp terecht dat blijft vastzitten tegen de mantel. De mossel zal het deeltje met parelmoer gaan bekleden.

Het cultiveren van parels

Bij het ontstaan van parels in de vrije natuur komt dus toeval kijken. Daardoor zijn natuurlijke parels zeldzaam en dus kostbaar. Daarom begon men al snel parels te cultiveren door een stukje schelp in de mossel te implanteren, samen met een stukje weefsel van de mantel. Dit gebeurt op zeer grote schaal in met name China en Japan. Bijna alle parels die je tegenwoordig tegenkomt, zijn gecultiveerd.

Zoetwater parels en zeeparels

Je kunt parels onderverdelen in zoetwater parels en zeeparels. Afgezien van de watersoort waar ze in groeien, zijn er nog een aantal andere belangrijke verschillen tussen de twee soorten. De oesterachtige mosselsoort waar zeeparels in groeien, kan maar één parel per schelp voortbrengen. Een mossel voor zoetwater parels kan daarentegen meerdere parels voortbrengen, soms zelfs wel 40 per schelp! Dit maakt zeeparels uiteraard een stuk kostbaarder.

Schelp met zoetwaterparels

Schelp met zoetwaterparels

Shell pearls

Een derde soort parel is de shell pearl. Deze parel wordt niet als zodanig door een schelpdier geproduceerd, maar door mensen uitgeslepen uit de schelp. Vervolgens wordt de ‘parel’ voorzien van vele microscopisch dunne kleurlaagjes, soms zelfs meer dan 30. Omdat de parel door mensen wordt vervaardigd, kan iedere mogelijke vorm worden uitgeslepen. Dit geeft sieraden ontwerpers veel vrijheid. Door een gaatje in de parel te boren kan deze als kraal verwerkt worden in sieraden. Shell pearls zijn voor velen zeer gewaardeerde producten en worden bij de betere juwelier verkocht.

Sieraden

Als je sieraden wil maken, zul je waarschijnlijk zoetwaterparels gebruiken. Alle parels zijn echter geschikt en een aanrader: ze maken je ontwerp klassiek en elegant. Een pareltje in je collectie!

Parel sieraad
Schelpen met parels