Lapis Lazuli
Klik hier voor de Lapis Lazuli kralen uit onze kralengroothandel.
Lapis Lazuli is al sinds de oudheid zeer geliefd als edelsteen. De prachtige glans die na het polijsten het beste tot uiting komt is daar één van de redenen van. Lapis Lazuli wordt vaak geslepen als cabouchon (een slijpvorm met vlakke onderkant en bolle/ronde bovenkant). Het wordt echter ook gebruikt voor kralen, gravures, beelden en gesneden stenen zoals zegels. Dat is best een uitdaging omdat Lapis heel erg moeilijk te slijpen is. Dit wordt gedeeltelijk veroorzaakt door de poreusheid maar voornamelijk door de variatie in de verschillende mineralen die onderdeel uitmaken van de edelsteen. Deze mineralen hebben elk andere eigenschappen zoals breuk en splijting. Het gevolg hiervan is dat het slijpen langzaam moet gebeuren om beschadigingen te voorkomen.
Bovenstaande foto’s laten de 100% natuurlijke Lapis Lazuli zien.
Geschiedenis
Door de eeuwen heen zijn er verschillende sieraden en kunstvoorwerpen van Lapis Lazuli gemaakt. In Egyptische piramides zijn meerdere kleine voorwerpen van lazuriet gevonden. Beroemd zijn de voorwerpen die in het graf van Tutankhamon gevonden zijn waarin de edelsteen is verwerkt. Voorbeelden daarvan zijn grote scarabeeën van Lapis Lazuli verwerkt in armbanden en medaillons van verschillende voorstellingen. Grieken en Romeinen maakten kleine figuurtjes van lazuriet. Ook amuletten, schalen en zegelstenen werden door hen van de koningsblauwe edelsteen gemaakt. Deze zegelstenen van Lapis Lazuli werden al in de Klassieke periode gemaakt (5e en 4e eeuw voor Christus). Van lazuriet poeder maakten ze de kleurstof ultramarijn. Daarvoor vermengden ze het poeder met was en olie. Lapis Lazuli werd eveneens door Syriërs, Babyloniërs en Armeniërs bewerkt. In China droeg men lazuriet als teken van macht.
Heden
Beroemde werken van recentere datum zijn een kruik gemaakt van goud met Lapis bedekt met vernis (Musio degli Argenti, Florence) uit de 15e eeuw en een grote flacon van met deze geliefde blauwe edelsteen gemaakt door Bernardo Buontalenti in samenwerking met Jacques Bylivert. Deze in Delft geboren edelsmid was de beroemdste hof goudsmid van zijn tijd en verantwoordelijk voor het gouden montuur.
Bekijk hier onze 100% natuurlijke Lapis Lazuli van een top kwaliteit!
Ook hebben wij een de goedkopere bijgekleurde Lapis, die je hier vindt en op de foto’s hieronder ook ziet staan.
Reageer op dit blog